Πληροφορίες για το μαγειρικό λίπος

Έλαια και λίπη λέγονται οι εστέρες λιπαρών οξέων με γλυκερόλη, οι οποίοι περιέχουν και μικρές ποσότητες άλλων λιποειδών. Προέρχονται από την επεξεργασία ελαιούχων σπόρων και χρησιμοποιούνται στην διατροφή μας. Η διαφορά των ελαίων από τα λίπη βρίσκεται στη σύστασή τους, που είναι ελαιώδης στη θερμοκρασία δωματίου ενώ στα λίπη είναι αλοιφώδης ή στερεά.

Στα φυτικά λίπη ανήκουν τα: ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο, κ.α.. Στα ζωικά λίπη ανήκουν τα: στέαρ, λαρδί, ιχθυέλαια, κητέλαια, ηπατέλαια.

cooking-fat Μαγειρικό λίπος

Το μαγειρικό λίπος  μοιάζει με το βούτυρο στην εμφάνιση και στην υφή και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Tα μαγειρικά λίπη είναι τεχνιτά λίπη και παρασκευάζονται με φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, κραμβέλαιο, σογιέλαιο και άλλα σε συνδυασμούς τους ή μόνα τους. Τα τελευταία χρόνια, παράγεται και με προσθήκη ελαιολάδου, που όμως δεν ξεπερνά το 30 %, επί του συνόλου των φυτικών λιπών. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιΐα για την παρασκευή γλυκών όπως κέικ, τουρτών και πολλών άλλων, καθώς και στη μαγειρική για τον εμπλουτισμό των συνταγών με έναν παράγοντα λίπους, και στο τσιγάρισμα και τηγάνισμα. 

Επικοινωνία

Μαγειρικό Λίπος Τουλίπα

Κουτάντε Χρυσούλα
Μυκηνών 44 Νίκαια 
T   210 4922133

email: xrisoulakoutante@gmail.com


Δευτέρα  -  Παρασκευή   7:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.